Petwoon tarafından hazırlanan Çocuklarla Anlaşabilen Köpek Türleri Nelerdir makalesinde Hangi Köpekler Çocuklarla Daha İyi Anlaşır? sorularınıza çözüm bulabilmek adına hazırlanan makalemizi sizler için derledik. Psikologlar, hayvanlarla büyüyen çocukların, akranlarından daha hızlı bir şekilde sorumluluk duygusu geliştirdiğini söyler. Bu, oyuncaklarla veya bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirerek geliştirilmesi zor olan çok değerli bir karakteristik özelliktir. 

Hayvanlar çocukları sosyalleştirir, onların daha dışa dönük ve özgüvenli olmalarına yardımcı olur. Ayrıca, köpeği olan bir çocuk çoğu zaman kendini diğer çocukların ilgi odağında bulur ve bu da çocuğun kolayca arkadaş edinmesini sağlar. Alman psikologlar, sayısız deney ve araştırmaya dayanarak, evdeki bir köpeğin bir çocuğun yetiştirilmesini aktif olarak etkilediği sonucuna varmıştır. Çocuklar köpeklerle vakit geçirdiklerinde çok önemli bazı insani niteliklerini edinirler:

– sadakat

– dürüstlük

– diğer canlıların kusurlarına toleranslı olma

– nezaket

– affetme yeteneği

– koşulsuz sevgi

Köpeğiniz, çocuğunuz için güvenilir bir arkadaş olacak, her zaman onu dinlemeye, teselli etmeye ve zor zamanlarda, ebeveynleri olarak sizin bunun için zamanınız olmadığında bile onu desteklemeye hazır olacaktır. Bir çocuğun dört ayaklı bir arkadaşla iletişim kurmasının mutluluğu, hiçbir oyuncak ve elektronik cihazın yerini alamaz.

Bir Çocuğun Evcil Hayvan Sahibi Olması İçin İdeal Yaş Nedir?

Profesyonellere göre, 6 yaş altındaki çocukların bir evcil hayvan sahiplenmek için erken olduğu görüşündedir. İlk olarak, bu yaş grubundaki çocuklar henüz başka bir canlının sorumluluğunu almaya hazır olmadığından, tüm sorumluluğun size düşeceğini unutmayın. İkinci olarak, bu yaşta bir çocuk hala hayvanın yaşayan bir varlık olduğunu kavrama yetkinliğine sahip olamayabileceğinden, ona zarar verme ihtimaline karşı dikkatli olmalısınız.

6 yaşından sonra, birçok çocuk köpeğini bağımsız olarak besleme ve diğer ihtiyaçlarını karşılama bilincine sahip olacaktır.

Köpek ya da kedi sahiplenme kararı bir çocuğun değil, bir yetişkinin kararı olmalıdır. Herhangi bir cins köpek yetiştirme sorumluluğu ebeveynin omuzlarındadır ve çocuğa yüklenmemelidir. Çocuğun henüz fazla sabrının olmadığını ve köpek yetiştirmek için yeterli bilgiye sahip olmayabileceğini anlamalısınız. Çoğu zaman, verilmiş yanlış bir duygusal karar, sahiplendiğiniz evcil hayvanın fiziksel ve psikolojik sorunlara maruz kalmasıyla ya da sokağa atılmasıyla sonuçlanabilir.

Çocuklarla Anlaşabilen Köpek Türleri | Çocuklara En İyi Arkadaşlık Edebilecek Köpek Irkları:

1.Golden Retriever

Golden Retriever, 19. yüzyılda Büyük Britanya’da yetiştirilmeye başlanmış bir av köpeği cinsidir. O kadar iyi huylu ve insan odaklıdır ki, aileye olan sevgilerini ve bağlılıklarını sürekli olarak ifade etmeye hazırdır ve sahibinin ya da herhangi bir kişinin ruh halini mükemmel bir şekilde hissedebilme yeteneğine sahiptir.

Bu köpekler otizmli çocukların eğitim sürecinde dahi harika bir yardımcıdır.

Bir kişiyi üzgün veya ağladığında mükemmel şekilde rahatlatabilirler. Yetişkin bir erkek 34 kg ağırlığa kadar çıkabilir.

2.Welsh Corgi

Welsh Corgi, Galler’de yetiştirilen bir köpek türüdür. Cinsin şüphesiz avantajı, son derece sessiz köpekler olmalarıdır. Harika bir karaktere ve parlak bir zekaya sahiplerdir. Bunlar çok sevimli, sadık ve gösterişsiz köpeklerdir.

Cins insan odaklıdır, sahibinin ruh halini mükemmel bir şekilde hisseder ve onları nasıl destekleyeceklerini iyi bilirler. Kedilerle ve diğer hayvan türleriyle kolayca anlaşırlar. Küçük çocukları şefkatle korurlar.

Bu cins köpekler, büyük şehirlerde yaşayan aileler için ideal bir arkadaştır. Welsh Corgi, çoban köpeği ailesine mensup olmasına rağmen, oldukça küçüktürler. Bu cinsteki yetişkin bir erkeğin 17 kg’a kadar olduğu bilinir.

3.West Highland Teriyer (Westie)

West Highland White Terrier, eski zamanlarda İskoçya’da, aslen bir av köpeği ırkı olarak yetiştirilmiştir. Çoğu teriyer gibi, yüksek sesle havlamayı ve kazmayı çok severler. Bu nedenle, özel bir bahçe tasarımınız ve çiçek çeşitleriniz varsa, köpeğinizin oraya gitmesine izin vermemeniz daha iyidir. Aynı zamanda, bu alışkanlığı kırmak son derece zordur; çünkü avlanma içgüdüsü ve köpeğin azim ve bağımsızlığını gösterme ihtiyacı baskın bir karakteristik özelliğidir.

Bunlar, ilgiyi seven ve sürekli olarak kendilerine talep eden huzursuz ve neşeli köpeklerdir.

Eğlenceli ve barışçıldırlar; ancak boyutları ne olursa olsun sahiplerini şiddetle ve cesurca savunmaya her zaman hazırdırlar.

Çocuklara Anlaşabilen Diğer Köpek Cinsleri:

4.Irish Setter

Bu cins isminden de anlaşılacağı üzere, ilk olarak İrlanda’da yetiştirilmiştir. Bu oldukça cesur ve enerjik köpek, sakin yaşamayı sevenler için pek uygun değildir. Doğası gereği koşu ve oyunlara, uzun yürüyüşlere ve doğa gezilerine ihtiyacı vardır. Uygun eğitim ile iyi huylu, sevecen ve itaatkar olacaktır.

Irish Setter geziler sırasında sakin ve uyumlu olacaktırr. İşten eve gelen sahiplerini mutlu bir şekilde karşılayacak ve herhangi bir misafire karşı arkadaşça davranacaktır.

Doğal sosyalliği sayesinde bu cins köpekler, çocuklarla ve diğer köpeklerle iyi geçinir.

5. Riesenschnauzer (Dev Schnauzer)

Bu, Schnauzer grubuna mensup en büyük köpek türüdür. Yetişkin bir erkek 45 kg’ı geçebilir. Çok güçlü oldukları ve sokakta çeşitli sürprizler olabileceği göz önüne alındığında, çocuklara bu tür köpekleri gezdirmelerini öğretmek pek mümkün olmayacaktır. 

Sevinç, şaşkınlık, öfke, hoşnutsuzluk, üzüntü, merak ve inat gibi duygular, onun güzel bıyıklı ve sakallı yüzünde görebileceklerinizin bir listesidir. Riesenschnauzer cinsi köpeklerin etraflarına yaydıkları enerji benzersizdir ve küçük çocuklu büyük bir aile için harika bir seçimdir.

Her yaştan çocuğu sever ve onların oyun isteklerine her zaman karşılık verirler.

Çocuklarla Arkadaşlık Kurabilen Diğer Köpek Türleri:

6.Labrador

Cins, Kanada’nın doğu kıyısındaki Newfoundland adasında doğmuştur. Etrafındaki herkesi yaşama sevgisi ve iyimserliği ile mutlu eder. Bir ailede yaşayan Labrador, ev konforu ve uyumundan oluşan sakin ve mutlu bir atmosfer yaratır. Birçok ülkede, cins mutlu bir ailenin sembolü haline gelmiştir.

Bu köpeğin yalnızlığa tahammül etmesi zordur. Daha doğrusu, buna hiç tahammülü yoktur ve insan ilgisi ve iletişimi olmadan özlem duymaktansa evini terk etmeyi tercih eder.

Labrador herkesle arkadaş olmaya hazırdır. Çocuklarla, yetişkinlerle, kedilerle, ve hatta evinize gelen postacıyla bile kolayca kaynaşırlar. Diğer türdeşlerinin aksine; herkesi eve almaya ve onlarla oynamaya hazırdır.

7.Poodle (Kaniş)

Poodle, dünyadaki en yaygın köpek ırklarından biridir. Bu köpekler çok güçlü ve atletiktir. Kanişlerin her gün sizin sevginize ve övgünüze ihtiyacı var. Uzun yürüyüşleri severler ve her zaman yanınızda olmak isterler. Çeşitli oyunlara katılmayı severler. Sıkılmış ve yalnız bir kaniş mutlu olmaz ve bu onun kötü davranışlar geliştirmesine yol açabilir.

Poodle cinsinin temel özelliklerinden biri, çok sosyal bir köpek olması ve insanlarla iyi ilişkiler kurmaya çalışmasıdır.

Özellikle çocuklar ona çok düşkündür. Onunla istediklerini yapmalarına izin verir ve onlarla oyun oynamaya her daim isteklidir.

8.Bichon Frise

Kucak köpeği grubundan bir Fransız küçük köpek türüdür. Bichon Frise’ın diğer köpeklere göre bir avantajı vardır – tüy dökmezler ve neredeyse kokmazlar. Ayrıca tüyleri hipoalerjeniktir. Bichon Frise yalnızlığa pek tahammül etmez. Uzun saatler boyunca yalnız bırakılırsa, endişeden derisini veya kürkünü çiğnemeye başlayabilir.

Havlama konusuna gelince, Bichon Frise’nin sık sık havladığı gerçeğine hazırlıklı olmalısınız. Can sıkıntısından muzdarip bir Bichon Frise, komşularınızı yüksek sesle havlamaya da başlayabilir ve komşularınızın bu durumdan şikayet etmesine neden olabilir.

Çocuklarla Zaman Geçirebilecek Köpekler:

9.Airedale Teriyeri

Doğum yeri İngiltere olan Airedale Teriyer’ lerine herhangi bir işi yapmaları öğretilebilir. Koşu yapmayı veya bisiklete binmeyi seviyorsanız, bu köpek koşmayı çok sevdiği için sizin için mükemmel bir arkadaş olacaktır.

Ayrıca, inanılmaz derecede zekidir. Öğrendiklerini çok çabuk kavrarlar. Bu nedenle de her şeyden çabuk sıkılırlar.

Çocuklarla iyi geçinirler; ancak şaka yapmayı seven ve bazen inatlarını gösteren iri ve çok hareketli köpekler olduklarını unutmamalısınız. Bu cins köpekler oldukça uzun ve ince yapıdadırlar. (yaklaşık 60 cm) Bu nedenle yetişkin bir erkeğin ağırlığı genellikle 30 kg’a kadar, dır. Dişiler ise 20 kg’a kadar olabilir.

10.Beagle

Kısa ve öz olarak; “beagle” kelimesi, “küçük” anlamına gelen Eski İngilizceden gelir. Beagle, cesaret, kararlılık ve samimiyet gibi karakter özelliklerini açıkça gösterir. Sadece av olarak algılayabilecekleri küçük hayvanlara karşı saldırgandırlar. Bu nedenle, evde yaban gelinciği, çinçilla, tavşan ve kedi bulundurulması önerilmez. 

Bunlar iyi huylu, aktif ve neşeli köpeklerdir. Çocuk oyunları için eğlenceli birer partner olurlar, çocukların arkadaşlığını severler ve onlarla saatlerce oyun oynayabilirler.

Beagle’lar sahibine çok bağlıdırlar ve çoğunlukla hükmetme eğilimi göstermezler. Bu nedenle, bir çocuk bile onlar için bir otoritedir.

Çocuklarla anlaşabilen köpek türleri ve evcil hayvanlar ile ilgili tüm merak ettiklerinize blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz.