Bu yazımızda siz değerli köpek severlerle “Köpeğinizle Seyahat İçin İpuçları | 9 Adımda Seyahatinizin Keyfini Çıkarın!” hakkında kısa bilgiler paylaşıyor olacağız. Köpeğinizle seyahat etmek hem siz hem de köpeğiniz için unutulmaz bir deneyim olabilir; ancak seyahat için iyi hazırlanmanız ve olası tüm sorunların ve tehlikelerin farkında olmanız gerekir. 

Ne kadar uzağa ve ne kadar süreyle seyahat edeceğinize bağlı olarak, planlama aşaması çok önemlidir ve seyahate hazırlık hafife alınmamalıdır. Beklenmeyen sorunları önlemenin en iyi yolu, tümünü gözden geçirip hazırlıklı olmaktır. 

Köpeğinizle seyahat etmek için bazı yararlı ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Köpeğinizle Seyahat İçin İpuçları

Gerekli Belgeler

Seyahatinizi planlamadan önce, ulaşım ve karantina yasaları ve kısıtlamaları gibi hayvanlarla ilgili yasaları ve kuralları araştırmalısınız. Bunun için internet üzerinde çok sayıda kaynak bulabilirsiniz.

Özellikle uçakla başka bir ülkeye seyahat ediyorsanız, yola çıkmadan önce veteriner kontrolünden de geçmelisiniz. Veterineriniz, köpeğinizin gümrükten geçebilmesi için gerekli olabilecek bir sağlık sertifikası ve gerekli diğer dökümanlar konusunda sizi yönlendirecektir.

Hava Koşulları

Hazırlanmanız gereken bir diğer şey hava koşullarıdır. Gideceğiniz bölgede bulunacağınız süre için öngörülen hava durumunu kontrol ederek yağmur veya kar gibi durumlara hazırlıklı olmanız gerekir. Tıpkı sizin gibi, köpeğinizi de bu özel koşullar için giysilere ihtiyacı olabilir.

Rotanızı Planlayın

Köpekler bizim kadar sabırlı değildir ve uzun süre arabayla seyahat etmek köpeğinize zarar verebilir; bu nedenle düzenli frenler planlamaya çalışın. Yoldayken her dört saatte bir 20-30 dakika dinlenmeye çalışın. Araba ile seyahat ediyorsanız molalarınızı evcil hayvan dostu lokasyonlarda yapmayı tercih edin. Ayrıca köpeğinize bir süre etrafta koşma ve oynama şansı vermek için bir parkta durabilirsiniz.

Test Sürüşü Yapın

Bazı köpeklerin arabayla seyahat etmeye alışması için daha fazla zamana ihtiyacı olacaktır ve bu nedenle birkaç saatliğine bir test sürüşü yapmak faydalı olabilir. Köpeğinizi düzgün bir şekilde hazırlamak istiyorsanız, arka arkaya birkaç gün bile yapabilirsiniz. 

Test sürüşü yaparken, köpeğinizi gözlemlemeniz ve herhangi bir hareket tutması veya endişe belirtisi olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir. Zihinsel veya fiziksel sağlığıyla ilgili olağandışı bir şey fark ederseniz, kontrole gittiğinizde bunu veterinerinize bildirin.

Uçak Seyahati

Uçak yolculuğu, köpekle seyahat etmenin en stresli seçeneklerinden biridir. Özellikle kargo bölümünde uçmaları gerekiyorsa, bu, köpekler için bir takım riskler taşır. Başka seçenekleriniz varsa, köpeğinizi uçağa bindirmekten kaçınmanızı öneririz. Uçakla seyahat etmeniz gerekiyorsa, evcil hayvanınızın kargo bölümü yerine, sizinle birlikte uçmasına izin veren bir havayolu şirketi seçmeye çalışmalısınız; çünkü aksi halde bu seyahat köpeğiniz için tehlikeli, korkutucu ve travmatize edici olabilir.

Ayrıca uçtuğunuz şirketin diğer evcil hayvan kurallarını da kontrol etmelisiniz. Bazı havayolu şirketleri, köpeğinizin sağlık sertifikasını vermenizi isteyecek ve çoğu, köpeğiniz için bir taşıma kabini gerektirecektir.

Köpeğinizin Künyesini Getirin

Bir yolculukta neler olabileceğini asla bilemezsiniz. Bazen köpeğiniz panikleyip kaybolabilir. Böyle bir durumda güncellenmiş bir kimlik etiketine sahip olması çok önemlidir. Ayrıca, köpeğinizin tasmasında ev telefon numaranız varsa, yolculuk için özel bir etiket oluşturmalısınız. Bu etiketi oluştururken, cep telefonu numaranızı, bölgede yaşayan bir arkadaşınızın ya da bir aile üyenizin acil durum numarasını ekleyin.

Ayrıca köpeğinize mikroçip taktırmayı da düşünebilirsiniz. Köpeğinizin derisinin altındaki bir mikroçipe tüm kimlik bilgilerini koyabilen ve kimlik bilgilerinin kaybolmamasını sağlayan tamamen ağrısız bir işlemdir.

Köpek Dostu Konaklama Tesislerini Tercih Edin

Köpeğinizle birlikte kalacak bir otel seçerken, bunun köpek dostu bir otel olduğundan emin olmanız gerekir. Diğer evcil hayvan sahiplerinin de tercih ettiği köpek dostu otelleri araştırın. Hatta mutlaka çevrenizden tavsiyeler alın. Bunu unuttuğunuzda, personel veya diğer konuklarla hoş olmayan durumlara girme riskiniz vardır. 

Ayrıca bazı evcil hayvan dostu otellerde, köpeğinizin kullanabileceği ve konaklamasını daha konforlu hale getirebileceği özel tesisler bulunmaktadır. Bölgedeki parklar ve köpeğinizin diğer ihtiyaçları hakkında otel personelinden bazı öneriler bile alabilirsiniz.

Temel İhtiyaçlar

Yanınızda getirmeniz gereken en önemli şeyler yiyecek, su ve ilaçlardır. Yapacağınız seyahatin türüne bağlı olarak, yanınızda bol miktarda su bulundurmanız gerekebilir. Onu susuz bırakmamak için gideceğiniz her yerde rahatlıkla kullanabileceğiniz portatif mama ve su kaplarını tercih edebilirsiniz.

Gideceğiniz yerde köpek maması satın alıp alamayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Özellikle de köpeğiniz belirli bir türe veya kaliteye alışmışsa, seyahatinizin tamamı için yeterli köpek maması götürmelisiniz. Birçok köpek, diyetlerini değiştirdiğinde mide problemleri yaşar. Bu nedenle, normal mamasına bağlı kalmak ve hareket halindeyken hiçbir şeyi değiştirmemek en iyisidir.

Köpeğinizin ilaçlarını ve ilk yardım çantasını da yanınızda bulundurmanız önemlidir. Köpeğinizin özel bir sağlık durumu varsa veya kolayca hastalanmaya meyilliyse, gerekli ilaçları yanınızda götürmeniz gerekir. Veterinerinize danışın ve özellikle köpeğiniz araba tutmasına yatkınsa, yanınızda hangi ilaçları bulundurmanız gerektiğini sorun.

Diğer İhtiyaçlar

Seyahatinizde çok yürümeyi planlıyorsanız, köpeğinizin ayaklarını korumak için köpek patikleri iyi bir fikir olabilir. Ne kadar küçük olursa olsun, iklimdeki bir değişiklik köpeğinizin normalden daha fazla tüy dökülmesine neden olabilmektedir. Bunun için yanınızda bir fırça götürmeyi unutmayın. 

Kampa gitmeyi planlıyorsunuz! Güvenlik nedeniyle köpeğinizin sizinle birlikte kalabilmesi için yeterli büyüklükte bir çadır tercih etmelisiniz. Eller serbest bir tasma ile köpeğinizle kısıtlama olmadan yürüyüş yapabilirsiniz. Yanınıza ekstra bir tasma almayı da unutmayın. Ayrıca bir led tasma ışığı, hava karardığında bile köpeğinizle birlikte yürüyebilmenizi kolaylaştıracaktır.

Seyahat Güvenliği İpuçları

Köpeğinizle seyahat ederken, onun seyahat boyunca güvende olduğundan emin olmanız gerekir. Asla yapmamanız gereken şeylerden biri, köpeğinizi arabada yalnız bırakmaktır. Artık çoğu insan bunun köpekler için tehlikeli olduğunun farkındadır. Ayrıca dışarıdaki sıcaklıklardan bağımsız olarak acıya ve hatta ölüme yol açabileceğini biliyor. Daha yüksek sıcaklıklarda, park halindeki bir arabadaki en kısa süre bile sıcak çarpmasına neden olabilir. Ayrıca araç kullanırken klimanızın onu rahatsız etmediğinden emin olmalısınız.

Tüm köpekler bir arabada güvence altına alınmalıdır ve bazı ülkelerde bunun için yasalar bile mevcuttur. Köpeğinizi sabit tutmak  ve araba yolculuğu sırasında can güvenliğini sağlamak için bir köpek kulübesi veya emniyet kemeri kullanın (yalnızca çarpışma testi yapılmış emniyet kemerlerini kullanın). 

Ayrıca, köpeğiniz fazla hareketliyse, asla araba kapılarını veya pencerelerini açmamalısınız. İyi eğitilmiş olsalar bile dışarı çıkıp çabucak kaybolabilirler.

Köpeğinizle Seyahat İçin İpuçları en önemli ipucunu köpeğinizi erken beslerseniz, mide bulantısını önleyebileceğinizi unutmayın. Siz yolculuğa çıkmadan birkaç saat öncesinden itibaren yemek yememesi, olası araba tutmasını önleyebilir. Ayrıca, köpeğinizi gezdirmek için sık sık ara vermelisiniz, aksi takdirde huzursuz ve endişeli olabilir.