Yeni köpek sahiplenen çoğu insanın zorlandığı Yavru Köpeğinizi Eve Nasıl Alıştırırsınız? konusunu sizler  için araştırdık. Küçük dostumuzu eve getirmeden önce, onların gelişine uygun bir şekilde evinizi düzenlemeniz önemlidir. Unutmayın ki, yavru köpeğiniz annesinin ve kardeşlerinden yeni ayrılmış bir canlı olarak hem onlar için, hem de bizim için zor ve duygusal bir alışma süreci olacaktır. 

Bu süreç, gerçek bir bebek bakımından farksızdır…

Alıştırma süreci her şeyden önce, sahiplendiğiniz köpeğiniz için ortamı hazırlamakla başlar. Buna yatacağı ve besleneceği yer, mama yiyeceği ve su içeceği kap, onunla vakit geçireceğiniz alanlar, tuvalet ihtiyacını karşılayacağı alanları belirlemek ve hazırlamak dahildir. 

Yavru Köpeğinizi Eve Nasıl Alıştırırsınız? Yavru Köpeğinize Nasıl Doğru Bir Yaşam Alanı Hazırlarsınız?

İlk izlenim, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da çok önemlidir. Örneğin; yavrunuzu eve getirdiğiniz ilk gün su kabının yanına bırakarak bunun kendisine ait olduğunu ve su içeceği yeri daha çabuk öğretebilirsiniz. Daha sonra, yatağını gösterin ve yatağının üzerinde koyduğunuzda onu sevip, şevkat göstermeyi unutmayın. Yattığı yerde kendini huzurlu ve güvende hissetmesi çok önemlidir.

Ayrıca, yavru köpeğinize bodrumda bir sandık veya koltukta kabarık bir yer gibi kendi “güvenli alanını” vermeyi ve gevşemeleri gerektiğinde geri çekilmeyi düşünmelisiniz.

İşte geldik en keyifli zamana… Aile bireyleriyle tanışma vakti!

Bu tanışmanın teker teker ve nazikçe, gürültüsüz bir şekilde olmasına özen gösterin. Eğer ev kalabalıksa, gruplar haline bölünerek tanışmanız yavru köpeğinizin daha az korkmasını ve ailenize daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.

Köpeğinizi eğitmek ve sevmek için bolca vaktiniz olacak. Doğal olarak, sizi tanımadığı için kendini garip hissedecek ve evi koklamak, incelemek ve yaşayacağı yeri tanımak isteyecektir. Onları biraz kendi haline bırakın. Eğer evde çocuk varsa, aynı şekilde onlara da rahat bırakmalarını söyleyin. Minik dostlarınız için güvenli bir ortam olduğundan emin olmak için gerekli zamanı ayırmanız gerekiyor.

Bir evi köpeğiniz için güvenli hale getirmenin en kolay yollarından biri, kelimenin tam anlamıyla yavru köpeğinizin seviyesine geçmek için dört ayak üzerinde gezinmektir. Yavru Köpeğinizi Eve Nasıl Alıştırırsınız sorusuna yanıt bulmak için yavru köpeklerin bebek gibi olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle meraklı olmaları da en büyük zaafiyetleridir. Onlar için her şey yenidir ve bu yüzden her şeyi keşfetmek, koklamak, bilmek, görmek ve dokunmak isterler. 

Bu yazımızda, hem ev içinde hem de ev dışında köpeklerimiz için nasıl bir ortam hazırlamamız gerektiği konusunda sizinle faydalı olacağını düşündüğümüz bilgiler paylaşacağız.

Yavru Köpeğinizin Yeni Evini Keşfetmesi

Eviniz, köpeğinizin zamanının çoğunu geçireceği yer olacaktır.  İşte bu keşif süreci esnasında karşılaşabilecekleri tehlikelerden bazıları…

Onları Boğabilecek Küçük Eşyalara Dikkat Edin

Yavru köpekler her şeyi çiğnemeyi sever. Bozuk para, ataç, mıknatıs, lastik bant ve mücevher gibi boğulma tehlikelerini ortadan kaldırın.

Ayak Altındaki Bütün Kabloları Toplayın

Gerekiyorsa, evde bebek olduğu zaman prizlere taktırdığınız emniyet kilitlerinden taktırın. Alabildiğiniz bütün önlemler önemlidir. Zamanla eğiterek neye dokunup neye dokunamayacağını ona iyice öğretebilirsiniz. Bu süreçte, kablo kemirmelerinin kötü sonuçlar doğurabileceğini de unutmayın ve gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyin.

Elektronik Eşyalar ve Piller

Pille çalışan her şey (uzaktan kumandalar, anahtarlıklar, oyuncaklar, vb.) yavru köpeğinizin erişemeyeceği bir yerde saklanmalıdır. Pilleri yutarlarsa veya çiğnerlerse, tehlikeli ve ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Temizlik Malzemeleri

Tüm bu ürünleri yüksek raflarda veya çocukların açamayacağı mandallı kapıların arkasında tutun. Temizlik yaparken, özellikle de yerleri temizlerken; kimyasal buharlardan etkilenmemeleri için yavru köpeğinizin evinizin başka bir bölümünde olduğundan emin olun.

Zehirli Bitkiler

Yavru köpeğinizin onları yiyememesi için, zehirli ev bitkilerini, onların ulaşamayacağı yerlere taşımayı ihmal etmeyin.

Merdivenler

Düşme riskinden dolayı bir köpek yavrusu için merdivenler çok tehlikelidir. Bu nedenle; merdivenlere giden tüm kapıların kapalı olduğundan emin olun. Ayrıca diğer merdivenleri bir evcil hayvan veya bebek kapısı ile kapatın.

İlaçlar

İlaç şişelerinde de köpeğinizin ulaşabileceği yerde (alçak masalarda, banyo tezgahlarında veya komodinlerde) ilaçları saklamaktan kaçının.

Kapılar ve Pencereler

Yavru köpeğinizin evinizden dışarı çıkamaması için pencereleri ve kapıları her zaman kapalı tutun. Özellikle boynuna takılmaması için jaluzi kordonlarını veya perdeleri sabitleyin.

Keskin Nesneler

Yavru köpeğinizin onları yutmasını veya kendisini kesmesini önlemek için tüm keskin nesneleri (bıçaklar, makas, jilet vb.) köpeğinizin ulaşamayacağı bir yerde tutun.

Çöp Kutuları

Köpekler kokuşmuş çöpleri karıştırmaya bayılırlar. Çöp kutusu kapaklarının sabitlendiğinden emin olun. Yavru köpeğiniz çöpleri yerse, midesini rahatsız edebilir ve zehirlenmelere dahi yol açabilir.

Tuvaletler

Klozet kapaklarını kapalı tutun, böylece yavru köpeğiniz tuvaletten su içmeye çalışmaz ya da yanlışlıkla klozetin içine düşmez.

Yavru Köpeğinizin Dış Ortamı Keşfetmesi

Arka bahçelerin iki amacı vardır; yavru köpeğinizin banyo alanı (en azından lazımlık eğitimi aldıktan sonra) ve oyun alanı görevi görürler. Bu bölgenin de onlar için güvenli olması önemlidir. Yavrunuz için güvenli bir ortam sağlayabilmeniz için, aşağıda sizin için derlediğimiz ipuçlarını dikkate almanızı öneririz.

Bahçenizi Sınırlandırın

Güvenli bir bahçenin mutlaka sınırları olmalıdır. Bahçenizin mümkünse, köpeğinizin üstünden atlayamayacağı veya herhangi bir delikten geçemeyeceği kadar yüksek bir çit, duvar ya da bitki ile çevreli olduğundan emin olun.

Zehirli Bitkileri Ortadan Kaldırın

Köpekler için zehirli olan bitki türlerini tespit edin ve bahçenizde büyüyen bu tip bitkilerden kurtulun.

Yüzme ve Süs Havuzları

Havuzlar, yeni yürümeye başlayan çocuklarda olduğu gibi, yavru köpekler için de büyük bir tehlikedir. Eğer bahçenizde bir yüzme havuzu ya da süs havuzunuz varsa, etrafını çevreleyen bir çit, yavru köpeğinizin yanlışlıkla içine düşmesini önleyecektir.

Çimleri Bakımlı Tutun

Keneler ve benzeri zararlı parazitlerin uzun otlarda saklanma olasılığı daha yüksektir. Yavru köpeğinizin bu gibi canlılardan enfeksiyon kapmasını önlemek için, bahçenizdeki çimlerin bakımını ihmal etmeyin.

Kimyasallardan Uzak Durun

Bahçenize yakın zamanda gübre ya da böcek ilacı uygulandıysa, yavru köpeğinizin bir süreliğine bahçeye çıkmasına engel olmalısınız.

Vücut Isılarını Koruyun

Köpeğinizi aşırı hava koşullarında çok uzun süre dışarıda bırakmaktan kaçının ve hava sıcak olduğunda gölge bir alan, soğuk olduğunda ise koruyucu katmanlar sağlayın. Bu konuda dostlarınızın hem hijyenleri hem de ısınmaları için özellikle kış dönemlerinde yer minderi kullanmayı düşünebilirsiniz. 

Dışkıları Temizleyin

Bahçenizin temizliğini korumak ve köpeklerinizin kendi dışkısını yemesini önlemek için yavru köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra mutlaka ortamı temizleyin.

Gözünüzü Dört Açın

Yavru köpekler asla dışarıda yalnız bırakılmamalıdır. Yalnızken çok savunmasız olduklarını ve onları güvende tutmanın sizin göreviniz olduğunu unutmayın.