Köpekleri anlamak çoğu zaman zor olsa da bu makalemizde Köpeklerin Beden Dilini Anlamak adına tüm merak edilenleri sizler için derledik. Tüylü aile üyeleriyle iletişim kurabilmek, neredeyse her evcil hayvan ebeveyninin hayalidir. Ancak ne yazık ki bu iletişim her zaman kolay olmayabilir.
Yavrularımız bizimle konuşamasalar ve bize nasıl hissettiklerini veya ne düşündüklerini söyleyemeseler de, kendi iletişim yolları olan beden dilini kullanırlar. Beden dili, köpeğimizin kişiliğini ve duygularını ölçmemizde önemli bir rol oynar. Bir evcil hayvan ebeveyni olarak, köpeğinizin size ne anlatmaya çalıştığını öğrenmek ve anlamak önemlidir.
Köpeğinizin Vücut Dilini Çözmek ve Köpeklerin Beden Dilini Anlamak için Kılavuz
Evcil hayvan ebeveynleri olarak, köpeğinizin vücut dilini çözmenin her köpeğe uyan tek bir senaryo olmadığını unutmamak önemlidir. Her köpek farklıdır ve her birinin benzersiz kişilikleri vardır. Bu da davranışlarını yorumlamayı zorlaştırabilir.
Köpeğinizi tanımak ve onun için neyin ”normal davranış” olarak kabul edildiğini öğrenmek en doğrusudur. Bu yaklaşım, nasıl hissettiklerini daha iyi anlayarak, herhangi bir kritik durumda yanıt vermeye hazır olmanıza yardımcı olacaktır.
Bu yazımız, size Köpeklerin Beden Dilini Anlamak ve köpeğinizle daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olmakla kalmayacak. Aynı zamanda her ikinizin de hayatını çok daha kolay hale getirecek önemli ipuçları vereceğiz.
Gözler
”Gözler ruha açılan pencerelerdir” sözünü bilirsiniz. Aynı söz, köpekler için de söylenebilir. Köpeğinizin gözleri, size nasıl hissettikleri veya ne tür bir ruh hali içinde oldukları hakkında çok şey söyleyebilir.
Köpeğiniz mutlu ve rahat olduğunda, gözleri normal boyutlarında görünecektir. Bununla birlikte, köpeğinizin gözleri normalden daha büyük veya daha geniş görünüyorsa, bu onların stresli veya korkmuş hissettiğini gösterebilir. Köpeğiniz kendini tehdit altında veya agresif hissediyorsa, gözleri kısık ve normalden daha küçük görünecektir. Bu aynı zamanda kendilerini hasta hissettiklerinin bir göstergesi de olabilir.
Ağız
Tüylü arkadaşlarımız bizimle kelimeler kullanarak konuşamasalar da, duygularını ve düşündüklerini ifade etmek için yine ağızlarını kullanırlar. Dişlerini, dilini ve çenesini gösterme ve konumlandırma biçimleri bize çok şey anlatabilir.
Mutlu ve rahat hissettiğinde, köpeğiniz ağzını kapatacak veya hafifçe açık tutacaktır. Özellikle mutlu hissettiğinde, bazı köpekler dillerini gevşek bırakırlar. Pek çok köpek itaatkârlığını, ön dişlerini göstermek için dudaklarını hafifçe kaldırdıkları kendi özgü gülüşleriyle göstereceklerdir.
Köpeğiniz agresif hissettiğinde de yine ağızlarını kullanarak size sinyal verecektir. Eğer buruşuk bir ağızla dudaklarını geriye doğru çekmişse ve dişlerini gösterebilir. Böylece size daha fazla yaklaşmamanızı söylüyor olması muhtemeldir. Köpeğinizin bu davranışı sergilediğini ve üst ve alt dişleri arasında bir boşluk olduğunu fark ederseniz. Sonuç olarak bu, köpeğinizin ısırmaya hazır olduğunun güçlü bir göstergesidir ve mesafenizi korumanız gerekir.
Kulaklar
Her köpek türünün farklı bir görünüşü, boyutu ve kulak biçimi vardır. Buna rağmen, onları konumlandırma biçimleri size nasıl hissettikleri hakkında ortak bir mesaj verebilir.
Köpeğiniz rahat hissettiğinde, kulaklarının normal şekilde düşmesine izin verir. Dikkat kesildiğinde veya saldırgan hissettiğinde ise, kulaklarını öne çıkaracak ve dik tutacaktır. Bazen ikisini birbirinden ayırmak zor olabilir. Bu yüzden vücut dilinin geri kalanına da dikkat ettiğinizden emin olun.
Korktuğunda, köpeğiniz kulaklarını geri yatıracak ve başlarına düz bir şekilde yaslayacaktır. Bu da onun teslimiyet veya korku belirtisidir.
Kuyruk
Birçok evcil hayvan ebeveyni, sallanan bir kuyruğun köpeklerinin dost canlısı ve mutlu hissettiği anlamına geldiğine inanır. Ancak bu her zaman doğru olmayabilir.
Köpeğinizin kuyruğu sağa doğru sallandığında, olumlu duygulara işaret edebilirken; sola sallandığında, olumsuz duygulara işaret edebilir. Bu davranış, beynin sağ yarıküresinin pozitif yaklaşma duygularıyla, sol yarıküresinin ise olumsuz kaçınma duygularıyla ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır.
Köpeğinizin kuyruğu aşağıya doğru sarktığında, bu genellikle korktukları, gergin oldukları veya kendilerini aşırı itaatkâr hissettikleri anlamına gelir. Bazı köpekler eğer korkarlarsa, kuyruklarını vücutlarının altına da sokabilirler. Normalden daha yüksek tutulan bir kuyruk, köpeğinizin bir şey tarafından uyandırıldığını gösterebilirken, dikey bir kuyruk saldırganlığa işaret edebilir.
Duruş
Köpeğinizin iletişimini anlamanın en kolay yollarından biri duruşlarını anlamaktır. Bu sayede kendilerini olduklarından daha büyük veya daha küçük göstermeye çalıştıkları genel vücut duruşlarını gözlemleyebiliriz.
Rahat veya oyuncu bir köpek çoğunlukla normal vücut duruşu sergileyecektir. Her ne kadar hevesli ve hatta saldırgan gibi davransa da, duruşu normal görünecektir.
Oysa köpeğiniz korkmuş veya endişeli hissediyorsa, muhtemelen kendini olduğundan daha küçük göstermeye çalışacaktır. Bu küçülme duruşu; algılanan tehditten uzaklaşmak için başlarını aşağı sarkıtma, kulaklarını geriye doğru çekme şeklinde gözlemlenebilir. Ayrıca kamburlaşırken veya çömelirken kuyruğunu içeri kıvırmayı da beraberinde getirir. Köpekler itaatkâr olmaya çalışırken de benzer şekilde davranırlar. Çünkü bir tehdit olarak algılanmak istemezler.
Tahmin edeceğiniz üzere; agresif, iddialı ve öfkeli köpekler, kendilerini gerçekte olduklarından daha büyük göstermeye çalışacaklardır. Bu büyüme duruşu; başını ve göğsünü yüksek tutma şeklinde gözlemlenebilir. Hatta tehdit edici görünmek için hafifçe öne eğilmeyi de tercih edebilirler. Bazen de ayak parmaklarının üzerinde, daha yüksekte durarak daha uzun görünme dürtüsünü beraberinde getirir.
Köpekler, başka köpeklerle tanışırken hareketlerini yavaşlatırlar. Sakince birbirlerine yaklaşır ve birbirlerini koklarken birinden biri hareketsiz bir şekilde bekler ve bu durum karşısındakine onu tanıması için fırsat verir. Bu davranışlarının, ani hareketleri tehdit olarak algılayan köpekler için sakinleştirici bir etkisi vardır.
Bazen komut alan bir köpek, tedirgin olmasından dolayı olduğu yerde durur, kafasını çevirir ve ilgilenmiyormuş gibi görünebilir. Bu davranışı itaatsizlik olarak algılayabilirsiniz; fakat aslında o an huzursuz olduğu bir durumda etrafını veya sizi sakinleştirmeye çalışıyordur.
Köpeklerin uyurken ki vücut dili ile ilgili detaylı bilgi için ‘’Köpek Uyku Stili’’ blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.