Petwoon Evcil Hayvan Mobilyaları olarak, bu yazımızda Evcil Hayvanların Sağlığımıza Faydaları konusunu ele aldık. Evcil hayvanların sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olduğunu birçok kez duymuşsunuzdur. Bir hayvan ile birlikte yaşamak, depresyon ve kaygıyı hafifletmeyi destekler. Stres seviyelerini düşürmeye ve hatta kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bir hayvanın bakımı, çocukların daha güvenli ve aktif büyümelerine yardımcı olabilir. Ayrıca evcil hayvanlar, yaşlı yetişkinler için de değerli birer arkadaştır. Dokunma ve hareket, stresi hızlı bir şekilde yönetmenin iki sağlıklı yoludur. Bir köpeği, kediyi veya başka bir hayvanı okşamak kan basıncınızı düşürebilir ve daha sakin ve daha az stresli hissetmenize yardımcı olabilir.

Köpeğinizi gezdirmek, hem onun hem de sizin istenmeyen kiloları atmasına yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada; haftada beş gün 20 dakikaya kadar köpeklerini gezdiren bir grubun, diyetlerini değiştirmeden yılda ortalama 14.4 kilo verdikleri tespit edilmiştir. Aynı zamanda, köpeği olan kişilerin bir köpeğe sahip olmadan öncekine göre haftada 30 dakika daha fazla yürüdüğü sonucuna varılmıştır.

En önemlisi de, bir evcil hayvan hayatınıza neşe ve koşulsuz sevgi katabilir.

Evcil Hayvanların Sağlığımıza Faydaları | Evcil Hayvanlar Beden ve Ruh Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Sağlık faydalarından yararlanmanız için, evcil hayvanınızın mutlaka bir köpek veya kedi olması gerekmez. Bir akvaryumda balık izlemek bile kas gerginliğini ve nabzı düşürmeye yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalara göre; 

  • Evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvanı olmayanlara göre depresyona yakalanma olasılığı daha düşüktür.
  • Evcil hayvanı olan kişiler, stresli durumlarda evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşük kan basıncına sahiptir.
  • Bir köpek veya kedi ile oynamak, serotonin ve dopamin seviyelerini yükseltebilir.
  • Evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanı olmayanlara göre daha düşük trigliserit ve kolesterol seviyelerine (kalp hastalığı semptomlarına) sahiptir.
  • 65 yaş üstü evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanı olmayanlara göre doktorlarını yüzde 30 daha az ziyaret etmektedir.

Bu olumlu etkilerin nedenlerinden biri, evcil hayvanların temel insan dokunma ihtiyacını karşılamasıdır. Sevgi dolu bir hayvanı okşamak, kucaklamak veya ona dokunmak stresli veya endişeli olduğunuzda sizi hızla sakinleştirebilir ve yatıştırabilir. Bir evcil hayvanın arkadaşlığı, yalnızlığınızı giderebilir. Aynı zamanda, çoğu köpek sağlıklı egzersiz için harika bir uyarıcı görevi görür ve bu da motivasyonunuzu önemli ölçüde artırabilir ve depresyonu hafifletebilir. 

Hiçbir şey yalnızlığa, sallanan bir kuyruk ya da mırıldanan bir kedi kadar iyi gelemez…

Evcil Hayvanlar Sağlıklı Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapmamıza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemek; depresyon, anksiyete, stres, bipolar bozukluk ve TSSB semptomlarını hafifletmede önemli bir rol oynar. Bir evcil hayvanın bakımı, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanıza şu yollarla yardımcı olabilir:

Egzersiz Yapmanızı Sağlar, Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Bir köpeği yürüyüşe çıkarmak veya koşturmak eğlenceli ve sağlıklı günlük egzersizin faydalı yollarıdır. Araştırmalar, köpek sahiplerinin günlük egzersiz gereksinimlerini karşılama olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu ve her gün egzersiz yapmanın hayvanlar için de faydalı olduğunu göstermiştir. 

Bu, aranızdaki bağını derinleştirecek, köpeklerdeki çoğu davranış problemini ortadan kaldıracak ve onun zinde ve sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Arkadaşlık Eder

Arkadaşlık, hastalığı önlemeye yardımcı olabilir ve hatta ömrünüzü uzatabilirken, izolasyon ve yalnızlık depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Bir canlıyla ilgilenmek, size ihtiyaç duyulduğunu ve sevildiğinizi hatırlamanıza yardımcı olabilir ve özellikle yalnız yaşıyorsanız, odağınızı sorunlarınızdan uzaklaştırabilir. Çoğu köpek ve kedi sahibi evcil hayvanlarıyla konuşur, hatta bazıları sorunları çözmek için onlardan destek alır.

Yeni İnsanlarla Tanışmanızı Sağlar

Evcil hayvanlar, sahipleri için harika bir sosyalleşme kaynağı olabilir ve yeni arkadaşlıklar kurmanıza ve sürdürmenize yardımcı olabilir. Köpek sahipleri sık sık yürüyüşlerde veya bir köpek parkında durup birbirleriyle konuşurlar. Evcil hayvan sahipleri ayrıca evcil hayvan dükkanlarında, kulüplerde ve eğitim sınıflarında yeni insanlarla tanışır.

Kaygılarınızı ve Stresinizi Azaltır

Bir hayvanın arkadaşlığı rahatlık sağlayabilir, kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve dışarı çıkma endişesi olan insanlar için özgüven oluşturabilir. Evcil hayvanlar anı yaşama eğiliminde oldukları için, dün ne olduğu ya da yarın ne olacağı konusunda endişelenmezler ve sizin de anın tadını çıkarmanıza yardımcı olabilirler.

Hayatınıza Düzen Getirir

Pek çok evcil hayvan, özellikle de köpekler, düzenli bir beslenme ve egzersiz programı gerektirir. Tutarlı bir rutine sahip olmak, bir hayvanı dengede ve sakin tutar ve bu sizin için de faydalı olabilir. Ruh haliniz ne olursa olsun, depresif, endişeli ya da stresli, evcil hayvanınızın bir acı bakışı ile onu beslemek, gezdirmek ve onunla ilgilenmek için yataktan çıkmanızı sağlar.

Evcil Hayvanların Yaşlı Sağlığına Faydaları

Hayati bir arkadaşlık sağlamanın yanı sıra; bir evcil hayvana sahip olmak, size şu konularda yardımcı olarak sağlıklı yaşlanmanızda önemli bir rol oynayabilir:

Hayatta Anlam ve Neşe Bulmanızı Sağlar

Yaşlandıkça, daha önce zamanınızı işgal eden ve hayatınıza bir amaç veren şeyleri kaybedebilirsiniz. Kariyerinizden emekli olabilirsiniz veya çocuklarınız uzaklaşabilir. Bir evcil hayvanla ilgilenmek moralinizi, iyimserliğinizi ve öz-değer duygunuzu artırmanıza yardımcı olabilir. Barınaktan bir evcil hayvan, özellikle de yaşlı bir evcil hayvan sahiplenmeyi seçmek, başka türlü hayatta kalamayacak bir canlıya bir ev sağladığınızın bilinciyle vicdani tatmin duygunuzu artırabilir.

Sizi Dış Dünyaya Bağlar

Yaşınız ilerledikçe iletişim problemleri yaşarız. Sosyal bir ağ oluşturmak eskisi kadar kolay olmadığından Evcil hayvanların sağlığımıza faydaları oldukça fazla görülmektedir. Emeklilik, hastalık, ölüm ve yer değişiklikleri, yakın arkadaşlarınızı ve aile üyelerinizi sizden uzaklaştırabilir. Evcil hayvanların sağlığımıza faydaları, özellikle köpekler, yaşlıların yeni insanlarla tanışması için harika bir yol olduğundan çok faydalıdır.

Canlılığınızı Artırır

Kendinize iyi bakarak, yaşlanmayla ilgili birçok fiziksel zorluğun üstesinden gelebilirsiniz. Köpekler ve kediler, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve enerjinizi artırmaya yardımcı olabilecek oyunculuk, kahkaha ve egzersizi teşvik eder.

Alzheimer Hastalığı ve Demansa İyi Gelir

Hastalığın bir parçası olarak, Alzheimer hastaları stresle başa çıkamama ile ilgili çeşitli davranış problemleri sergileyebilir.

California Üniversitesi’nde bu konuda geniş kapsamda bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, Alzheimer hastalarının evde bir köpek veya kedi olduğunda daha az stres yaşadığını göstermişti. Buna ek olarak da daha az kaygı patlaması yaşadığı tespit edilmiştir.

Evcil hayvanlar olumlu, sözsüz bir iletişim kaynağı sağlayabilir. İyi eğitimli, uysal bir hayvandan gelen eğlenceli etkileşim ve nazik dokunuş her zaman faydalıdır. Bir Alzheimer hastasını yatıştırmaya ve saldırgan davranışını azaltmaya da yardımcı olur.

Çoğu durumda, bir hastanın problemli davranışı, bakıcısının stresli yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkar. Evcil hayvanlar, bakıcıların stresini hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Evcil Hayvanların Sağlığımıza Faydaları | Evcil Hayvanların Çocuk Sağlığına Faydaları

Minik dostlarla büyüyen çocukların alerji ve astım riski daha az olmakla kalmaz. Aynı zamanda çoğu köpek veya kedi sahibi olmaktan sorumluluk, şefkat ve empatiyi öğrenirler.

  • Ebeveynlerin ve öğretmenlerin aksine, evcil hayvanlar asla eleştirmez ve emir vermezler. Her zaman sevecendirler ve sadece evdeki varlıkları bile çocuklarda bir güvenlik duygusu sağlamaya yardımcı olabilir. 
  • Bir evcil hayvana sahip olmak, çocuklarda anne ve babaları yanlarında olmadığında tedirgin olabilir. Ayrılık kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bir evcil hayvanın sevgisine ve arkadaşlığına sahip olmak, çocuğa kendini önemli hissettirebilir. Ayrıca olumlu bir karakter geliştirmesine yardımcı olabilir.
  • Evcil hayvanlarına duygusal olarak bağlanan çocuklar, diğer insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilir. Araştırmalar, evcil hayvanların hiperaktif veya aşırı agresif çocukları sakinleştirmeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Tabii ki, hem hayvanın hem de çocuğun birbirleriyle uygun şekilde davranmaları için eğitilmeleri gerekir.
  • Çocuklar, hayvanlarla reddedilme korkusu olmadan konuşabilirler. Böylece bu da onların özgüvenlerini ve hatta kelime dağarcıklarını geliştirmelerini sağlar.
  • Bir evcil hayvanın bakımını üstlenmek, çocuğunuza sorumluluğu öğretmenin harika bir yoludur. 
  • Bir evcil hayvanla oynamak, bir çocuk için öğrenmeye açılan bir kapı olabilir. Hatta hayal gücünü ve merakını harekete geçirebilir.

Evcil hayvanlar, özel durumu olan çocukların da bedensel ve zihinsel sağlığı için oldukça faydalı olabilir.

  • Otizmli veya öğrenme güçlüğü çeken çocuklar, evcil hayvanlarla insanlardan daha iyi etkileşime girebilirler. İlk olarak bir evcil hayvanla bağlantı kurmayı öğrenmek, otistik bir çocuğa insanlarla etkileşimlerinde yardımcı olabilir.
  • Evcil hayvanlar, öğrenme güçlüğü olan çocukların streslerini kontrol altına alır. Böylece kendilerini nasıl sakinleştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Böylece, onları hastalıklarının zorluklarının üstesinden gelmek için daha donanımlı hale getirir.
  • Bir köpek veya kedi ile oynamak ve egzersiz yapmak her zaman faydalıdır. Öğrenme bozukluğu olan bir çocuğun gün boyunca tetikte ve dikkatli olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca öğrenme güçlüğünün neden olduğu stres ve hayal kırıklığı için harika bir ilaç olabilir.

Aklınıza takılan her türlü evcil hayvan sorularınıza Blogumuzdan ulaşabilirsiniz.